top of page

Probleme de somn

Întrebări ale părinților: Fiul meu are 7 ani și are TSA. Nu este dispus să doarmă singur și trebuie să doarmă cu mine în fiecare noapte. Dacă nu mă întorc de la muncă, o sa adoarma singur? Cum îl pot face să doarmă singur?

Problemele de somn sunt foarte frecvente la copiii cu TSA și pot fi foarte greu de gestionat. Foarte des, părinții dorm împreună cu copilul lor, astfel încât să-i supravegheze mai atent pe timpul nopții. Părinții își fac adesea griji că copilul lor se poate trezi noaptea și poate fi mai predispus să li se întâmple ceva din cauza posibilei neconștientizări a pericolului. Alți părinți se bucură de apropiere când dorm cu copilul lor. Cu toate acestea, vine o zi în care copilul devine prea mare și pare nepotrivit să continui cu această situație. Părinții vor experimenta adesea o rezistență mare la schimbare față de copilul lor, care este, de asemenea, obișnuit să doarmă în acest fel. Așadar, iată câteva sfaturi pe care trebuie să le luați în considerare atunci când vă instruiți copiii pentru a dormi singuri.

În primul rând, somnul este o abilitate care trebuie învățată. Este esențial să-i învățăm pe copiii noștri cum să adoarmă fără a fi nevoie ca alte lucruri/persoane exterioare să fie prezente. Exemplele ar putea fi:

1. Copilul are nevoie ca părintele să stea întins lângă el înainte de a adormi

2. Copilul trebuie mângâiat pentru a adoarmi

3. Copilul trebuie legănat ușor pentru a adormi

În toate aceste exemple, copilul se bazează pe alții pentru a-i ajuta să doarmă.

Așadar, primul pas este să examinezi comportamentul de somn al copilului tău și să-l antrenezi să doarmă fără ajutor. Acest lucru se poate face făcând următoarele:

1. Stabilirea unei rutine de culcare care ușurează copilul să adoarmă. (De exemplu, făcând o baie fierbinte, citind împreună o carte sau ascultând muzică liniștitoare, poveste de culcare)

2. Așezați copilul în pat puțin mai târziu, astfel încât să fie mai obosit și mai puțin probabil să reziste schimbărilor și să adoarmă mai repede.

3. Se estompează treptat acomodațiile în timp. De exemplu, dacă trebuie să-ți ușurezi copilul să doarmă, atunci nu te întinde, ci, în schimb, stai în pat și fii insistent. Faceți asta câteva zile și apoi mutați-vă să vă așezați pe pat cu picioarele în lateral. Dacă copilul tău este bine cu asta, atunci stai pe un scaun lângă pat. Dacă și asta funcționează perfect, atunci pune scaunul în afara camerei, etc. Cu timpul, aceste schimbări treptate vor ajuta copilul să doarmă singur.

4. Dacă acum copilul tău poate dormi singur, fără niciun ajutor, este mult mai pregătit să doarmă singur într-o altă cameră. Un început posibil este că le poți spune că dormi într-o altă cameră, astfel încât să poată dormi în continuare în patul lor actual (patul tău), dar înseamnă că dorm singuri toată noaptea. Dacă merge bine, mutați-l în dormitorul lor. Pentru a ajuta procesul, ar trebui să existe un mare întăritor a doua zi, dacă copilul poate gestiona o seară cu succes.

Pentru un model bun, ar trebui să poți să-i săruți de noapte bună, să ieși și să stingi lumina și pot dormi liniștiți. Sper că articolele sunt utile și așteptăm cu nerăbdare mai multe întrebări.

Sfaturi oferite de Toby Mountjoy (Director Asociat al AP).

Dl. Toby Mountjoy este un analist de comportament certificat și deține un master în analiză aplicată a comportamentului. Cu peste 20 de ani de experiență de lucru cu persoane cu TSA, el a fost instruit pe larg de Dr. Ronald Leaf, Dr. Mitchell Taubman și Dr. John McEachin. Pe lângă supravegherea operațiunii Autism Partnership din Hong Kong, Coreea, Filipine și Singapore, cu peste 100 de angajați, inclusiv psihologi, consultanți și terapeuți, el a oferit și consultații districtelor școlare, agențiilor și familiilor din întreaga lume. Dl. Mountjoy a contribuit, de asemenea, cu capitole la publicații precum „Sense & Nonsense” și „It’s Time for School”. În 2007, el a fondat Fundația de caritate Autism Partnership și Școala Aoi Pui pentru a oferi mai multe servicii copiilor cu autism.

bottom of page