PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimb de Pictograme)
Este o metodă inovatoare și eficientă, ce permite persoanelor cu abilități de comunicare reduse sau deloc, precum copii cu autism, să comunice folosind imagini. Acest sistem este bazat pe ideea că oricine poate învăța să utilizeze pictogramele pentru a exprima nevoile, dorințele și gândurile lor. Această metodă nu reduce folosirea limbajului expresiv dacă acesta se poate achiziționa și nu înlocuiește terapia logopedică.
Dezvoltat inițial în 1984 de Lori Frost, MS, CCC/SLP și Dr. Andrew Bondy, PECS a fost utilizat cu succes în diverse medii, inclusiv în Programul pentru Autism din Delaware. Scopul acestui sistem este de a învăța copiii cu nevoi speciale un mod rapid, auto-inițiator și funcțional de comunicare.
PECS începe cu schimbul de pictograme simple și evoluează rapid către structurarea „propozițiilor”.
Cele șase faze ale sistemului PECS sunt:
PECS FAZA I: Cum să comunici: Copilul învață să schimbe imagini unice pentru obiecte sau activități dorite.
PECS FAZA II: Distanță și Perseverență: Copilul generalizează această abilitate în diferite contexte și învață să fie mai persistent în comunicare.
PECS FAZA III: Discriminarea Imaginilor: Copilul învață să aleagă dintre mai multe imagini pentru a-și exprima preferințele. Imaginile sunt plasate într-o carte de comunicare.
PECS FAZA IV: Structura Propoziției: Copilul învață să construiască propoziții simple folosind imagini și o bandă de propoziție.
PECS FAZA V: Răspunsuri la Întrebări: Copilul învață să folosească PECS pentru a răspunde la întrebări.
PECS FAZA VI: Comentării: Copilul învață să facă comentarii în răspuns la întrebări precum „Ce vezi?” sau „Ce auzi?”.
Prin intermediul acestor faze, PECS oferă o cale eficientă și accesibilă pentru persoanele cu diverse dificultăți de comunicare să se exprime și să interacționeze în mod adecvat cu mediul lor.
Contrar unor opoziții anterioare, mai multe studii au demonstrat că utilizarea PECS nu afectează dezvoltarea limbajului verbal, ci dimpotrivă, contribuie la dezvoltarea acestuia.
Studiile au arătat că utilizarea PECS poate reduce crizele de furie și comportamentele dezadaptative, deoarece oferă persoanelor un mod eficient și lipsit de frustrare pentru a-și exprima nevoile.