
centru autism bucuresti
terapie aba gratuit bucuresti
autism bucuresti
asociatie autism
terapie autism pret
cat costa ora de terapie aba
terapeut aba
terapeut aba
ce inseamna aba
centre de recuperare pentru copii cu autism
tulburari de spectru autist recuperare
tulburare de spectru autist simptome
10 semne de alarma autism
copii cu autism isi revin
de ce tipa copii cu autism
Invatare prin observare
Trei motive principale pentru care copiii nu pot să urmeze instrucțiile profesorului la școală:
-
Copiii nu sunt atenti la instrucțiile date
-
Copiii nu au capacitatea lingvistică de a înțelege instrucțiile
-
Copiilor le lipsește motivația de învățare
Învățarea prin observație este o abilitate foarte importantă. Este des intalnit să vezi copii cu TSA distrași în clasă, angajându-se în comportamente de autostimulare și fara sa înțeleaga instrucțiile și conținutul de predare. Prin urmare, învățarea prin observație este o abilitate de înlocuire crucială pentru predare. Atunci când copiii au astfel de abilități, chiar și atunci când sunt puțin distrași sau nu înțeleg o parte din conținutul predării, ei sunt în continuare capabili să urmărească alți elevi și
să copieze ceea ce fac.
În acest fel, este mai puțin probabil să renunțe și să se angajeze în comportamente de autostimulare în clasă.
Pentru referință, mai jos sunt câteva îndrumări pentru a învăța copiilor astfel de abilități:
Programe:
1.Învățarea expresiva prin observație
-
Faza 1: Imediat (elevul răspunde la întrebarea profesorului imediat după ce a primit răspunsul prin observație)
-
Faza 2: Întârziată (după obținerea răspunsului prin observație, există o întârziere de a asculta alte informații sau de a efectua alte sarcini, înainte de a utiliza acel răspuns)
2.Învățarea comportamentelor vizate prin observație
-
Faza 1: Imediat
-
Faza 2: Întârziată
Sfaturi:
-
Oferiți feedback informativ. De exemplu, când copilul întâlnește cuvinte sau instrucții necunoscute și îi observă în mod independent pe alții, lăudați-l „Bine treabă. Ai făcut la fel!” .
-
Dacă este necesar, un sistem de tokeni poate fi folosit în timpul fazei de antrenament, pentru a motiva copiii, anunțându-i când se va termina antrenamentul.
-
La începutul antrenamentului, găsiți un adult pe care copilul să-l observe. Având în vedere că adulții își pot încetini/exagera acțiunile, precum și articulațiile lor sunt mai clare, ar facilita dobândirea de abilități de către copii. Apoi, în următoarea fază, treceți în mod sistematic prin găsirea unui egal pe care copilul să-l observe, deoarece observarea și imitarea unui alt copil este o dorință cu adevărat pe care copilul dumneavoastră va trebui să o facă în cadrul școlii.
-
Creșteți motivația copiilor de a observa, emitând instrucții generale sau întrebându-i ceva pe care ei nu știu. De exemplu, „Vino să ia hârtie colorată” în timp ce hârtia este plasată într-un loc care nu este ușor de observat sau copiii nu știu unde pot găsi hârtia.
-
Când copiii au demonstrat că își folosesc abilitățile de observație în mod constant, treceți treptat la clasă. Este posibil să aveți nevoie de ajutor din partea profesorilor de școală sau a profesorilor din umbră pentru a oferi întărire. De asemenea, având în vedere că există mulți elevi într-o clasă și pot face multe lucruri diferite la un moment dat, copiii pot fi confuzi cu privire la cine ar trebui să observe și să imite. Prin urmare, stabilirea unui obiectiv specific pe care copilul dumneavoastră să-l observe este crucială. De obicei găsim un coleg care stă chiar lângă copilul tău, astfel încât să poată vedea sau auzi cu ușurință de la el.
http://www.autismpartnership.com.hk/en/news/observational-learning/
Informații furnizate de:
Christy Lai , MSc, BCBA, Consultant comportamental