Utilizarea unui cronometru pentru a îmbunătăți atenÈ›ia copiilor cu autism
Deficitul de atentie este o problema frecvent intalnita la copiii cu autism. Stim ca acesti copii nu pot indeplini sarcinile in mod independent, de cele mai multe ori. Asadar, sunt necesare mementouri constante de la parinti sau terapeuti pentru a va asigura ca sustin sarcinile sau activitatile. De exemplu, atunci cand un parinte ii cere unui copil sa-si schimbe hainele, acesta se poate opri dupa ce si-a imbracat chilotii si poate avea nevoie de prompt pentru a-si aminti sa-si puna pantalonii. Pentru a rezolva aceste probleme, un cronometru este o modalitate prin care ii putem ajuta in mod eficient sa-si imbunatateasca atentia si independenta.
Pregatiri
​
In primul rand, parintii ar trebui sa pregateasca un cronometru/temporizator vizual pentru copii. Un cronometru prietenos, foloseste un format pictural pentru a indica trecerea timpului. Copiii pot vedea clar reducerea timpului. Parintii pot achizitiona aceste cronometre direct de pe telefonul lor. Nu se recomanda sa incepeti cronometrele digitale (bazate pe numere), deoarece copiii ar putea considera ca este prea abstract pentru a intelege. Ar trebui sa fie la indemana si intaritori puternici care pot motiva copilul sa exerseze.
​
Primul pas: copilul ar trebui sa inteleaga ca trebuie sa opreasca cronometrul inainte ca acesta sa sune. Parintii pot seta temporizatorul la 10 secunde si pot instrui copilul sa opreasca temporizatorul inainte ca acesta sa se stinga, ca la concursurile televizate in care participantii trebuie sa raspunda inainte de sunetul final. Dupa ce copilul a oprit cronometrul, parintii ar trebui sa-l laude imediat pe copil si sa afirme clar ca este „mai rapid” decat cronometrul si apoi sa ii livreze copilului intaritorul.
Initierea
​
Sunt recomandate sarcini simple la inceput, cum ar fi aranjarea catorva bucati de cuburi. Aceste tipuri de sarcini sunt simple si parintii le pot solicita copilul cu usurinta. Cand copilul intelege ca este mai rapid decat cronometrul, parintii pot varia sarcinile pe care le cer copilului sa le faca. ATENTIE!! Parintii ar trebui sa-si aminteasca ca sarcinile pe care le atribuie copilului sa le faca ar trebui sa fie ceva pe care sa aiba abilitati si sa le poata indeplini in mod independent. Daca copilul nu poseda niciuna dintre abilitatile de a indeplini sarcinile, atunci nu ar trebui sa se faca in aceasta practica.
​
Cand copilul intelege a fi rapid ca concept, parintii pot incepe sa mareasca durata sau volumul de munca pe care ii cer copilului sa o duca la bun sfarsit. La inceput, sarcina poate necesita doar cateva secunde pentru finalizare. Mai tarziu, sarcina poate dura cateva minute sau mai mult. Scopul nostru final este ca cel mic sa poata indeplini sarcinile pe care ar trebui sa le faca in rutina lor de zi cu zi sau activitati, cum ar fi schimbarea sau spalatul pe dinti inainte de a suna temporizatorul.