top of page

”Procesarea Senzorială  este un termen care se referă la modul în care sistemul nervos primește mesaje senzoriale și le transformă în răspunsuri" (Referințe:Miller,L.J.(2014).SensationalKids.NewYork:Perigree)

 

Procesarea senzorială corectă promovează:

  • Auto-Reglarea/Nivelul de Alertă

  • Dezvoltarea Abilitaților Motrice

  • Comunicarea

  • Participarea Senzorială

  • Interacțiunea Intenționată cu mediul

  • Dezvoltare Cognitivă

Dieta senzorială a unui copil cu nevoie speciale se stabilește după o bună evaluare a modului cum acesta procesează senzorial informația din mediul extern și intern, de acest lucru depinzând stabilirea planului de intervenție.

După cum se poate vedea pe modelul piramidal de mai jos oamenii se dezvoltă începând cu prima etapă senzorială. Abilitățile cognitive sunt situate abia în vârful piramidei, după ce sistemul senzorial este bine și corect dezvoltat.

Un exemplu simplu despre cum influențează un deficit de procesare senzorială dezvoltarea ulterioară a copilului: să spunem că cerem unui copil să facă la măsuță potriviri de obiecte, îi spunem copilului să fie atent și la cum stă la masă (de multe ori au o poziție corporală nesusținută, incorectă). Dar s-ar putea să nu știm că acel copil are o problemă de modulare senzorio – motorie și ca urmare nu va avea o conștientizare a propriului corp, astfel că nu va avea nici o schemă corporală bine integrată și de aici mai departe, nici nu v-a putea să facă ajustări propriului corp pentru a sta corect postural la măsuța de lucru. În tot acest timp, în loc ca acest copil să fie atent doar la ce îi cerem cognitiv, el va avea grijă să focuseze toată atenția pe postura propriului corp, astfel încât să fie una cât mai aproape de ce îi cerem noi, lucru pe care îl face cu mult efort și consum energetic pentru că nu își simte corect și suficient corpul. Ca rezultat, atenția lui nu se va duce către procesarea informațiilor cognitive (cereri, descrieri, etc) ci pe integrarea cât mai bună a senzațiilor sistemului senzorial - motor.

Un alt exemplu ar fi lipsa abilităților pe motricitatea fină care se poate datora unor  tulburări de procesare senzorial – tactilă. Copilul nu simte suficient de bine senzațiile din mână și încă nu le-a integrat în sistemul coordonat mână – ochi - atenție. Pentru a înțelege de ce copilul nu poate face lucruri cu mâinile este nevoie de o evaluare pe acest sistem senzorial și de încadrarea copilului într-un program de intervenție senzorială care să susțină dezvoltarea lui pe acest plan.

Lucrurile au foarte mult sens dacă ne gândim simplu că nu putem apuca, ciupi, scrie până nu  devenim conștienți de ce se întâmplă la nivelul pielii mâinii în termeni de putere a stimulului, presiune, discriminare, etc.

Tratamentul copilului cu ADHD la nivel neurologic

Studiile recente au furnizat dovezi ale asocierii dintre disfuncţiile senzoriale de modulare și ADHD (Mangeot și colab. 2001, Dunn și Bennett 2002). Tehnicile senzoriale pot fi eficiente în abordarea mai multor caracteristici comportamentale problematice în cazul copiilor cu ADHD, inclusiv neatenție, dezorganizare și hiperactivitate (Bhatara et al 1978, Kantner și Tacco 1980, Bhatara et al 1981). Scopul intervenției senzoriale integratoare este de a facilita dezvoltarea copilului, autoactualizarea și Performanța ocupațională (Bundy și colab. 2002).

Pentru a răspunde nevoilor senzoriale ale copilului terapeutul trebuie să ia în considerare modul în care dieta senzorială a copilului variază pe parcursul zilei (Williams și Shellenberger, 1994). Conceptul de „dietă senzorială” se bazează pe ideea că fiecare individ necesită o anumită cantitate de stimul senzorial pentru a fi în cea mai alertă, adaptabilă și adaptativă stare (Wilbarger 1995). Aceasta seamănă mult cu un necesar nutrițional al persoanei. De exemplu, pentru un copil cu un comportament de căutare senzorială, profesorul poate desemna copilul să distribuie materialele de lucru în interiorul sălii de clasă astfel încât copilul să poată obține necesarul de stimulare prin mișcare.

Există, de asemenea, diferite tehnici de modulare senzorială care ar putea fi incluse în dieta senzorială a copilului. Terapeutul ar trebui să integreze utilizarea unui orar vizual cu un program de dietă senzorială.

Este nevoie să înțelegem și să reținem că senzațiile sunt hrană pentru creier și că de buna lor integrare depinde dezvoltarea cognitivă a copilului.

bottom of page