top of page

Informare
drepturile copiilor cu nevoi speciale 

    Am vazut multe mesaje pe grupurile de parinti cu autism in care acestia erau suparati din cauza faptului ca nu sunt acceptati insotitorii.

Una dintre mamicile noastre ne-a dat o mana de ajutor, va atasez.

Copiii cu handicap grav au dreptul sa mearga la scoala cu un însoÈ›itor plătit de familie, care poate sta în clasă È™i să participe la ore. Acest lucru este reglementat în ORDINUL COMUN publicat în Monitorul Oficial de Ministerul Muncii, Familiei, ProtecÈ›iei Sociale È™i Persoanelor Vârstnice (nr. 1985/04.10.2016); Ministerul Sănătății (nr. 1305/17.11.2016) È™i Ministerul EducaÈ›iei NaÈ›ionale È™i Cercetării ȘtiinÈ›ifice (5805/23.11.2016).

Articolele care reglementeaza acest lucru sunt 63 și 64. Pentru cei interesati sunt puse mai jos:

  Art. 63 aliniatul (2) Măsurile de sprijin pentru prevenirea È™i combaterea barierelor de atitudine includ cel puÈ›in:

punctul d) prezenÈ›a facilitatorului, numit în literatura de specialitate shadow, alături de copil în unitatea de învățământ.

   Art. 64 (1) Fiecare unitate de învățământ în care se află copii cu dizabilități È™i/sau CES include în regulamentul de organizare È™i funcÈ›ionare proceduri privind aprobarea prezenÈ›ei facilitatorilor în unitatea de învățământ, precum È™i modul de organizare a activității acestora, acestea fiind prevăzute în Regulamentul de Organizare È™i FuncÈ›ionare a Unităților de Învățământ Preuniversitar.

    (2) Facilitatorul menÈ›ionat la art. 63 alin. (2) lit. d) poate fi unul dintre părinÈ›i, asistentul personal pentru copiii cu grad de handicap grav, o persoană numită de părinÈ›i față de care copilul are dezvoltată o relaÈ›ie de ataÈ™ament sau un specialist recomandat de părinÈ›i/reprezentant legal.

   (3) Numirea, de către părinÈ›i/ reprezentant legal, a unui facilitator se face în urma includerii acestuia în planul de abilitare-reabilitare, respectiv planul de servicii psihoeducaÈ›ionale. Includerea facilitatorului în plan se face fie la solicitarea părinÈ›ilor/reprezentantului legal, fie la recomandarea unui profesionist, cu acordul părinÈ›ilor/reprezentantului legal.

   (4) Pentru copiii cu grad de handicap grav cu asistent personal, părinÈ›ii/reprezentantul legal asigură obligatoriu facilitator.

   (5) Un facilitator poate avea grijă de mai mulÈ›i copii cu dizabilități È™i/sau CES în aceeaÈ™i clasă.

 (6) PărinÈ›ii/ reprezentantul legal poate numi facilitatori provenind din cadrul unor organizaÈ›ii neguvernamentale, universități, alte instituÈ›ii, cu care unitatea de învățământ încheie acorduri în acest sens.

  (7) Pentru copiii cu dizabilități È™i/sau CES care necesită tratament pe parcursul programului È™colar, dacă părinÈ›ii/reprezentantul legal nu poate asigura facilitator, se includ prevederi pentru asigurarea tratamentului în contractul cu unitatea de învățământ.

  (8) AtribuÈ›iile facilitatorului sunt cel puÈ›in următoarele:

   a) Supravegherea È™i îngrijirea copilului în timpul orelor de curs, în pauze È™i în cursul activităților extraÈ™colare;

     b) Facilitarea relaÈ›iei copilului cu colegii, în timpul orelor de curs È™i în pauze;

     c) Facilitarea relaÈ›iei copilului cu cadrul didactic, în timpul orelor de curs;

     d) Sprijin la efectuarea exerciÈ›iilor predate, în timpul orelor de curs;

   e) Colaborarea cu cadrul didactic de la clasă, cu profesorul itinerant È™i de sprijin È™i cu alte cadre didactice È™i profesioniÈ™ti din È™coală;

     f) Facilitarea relaÈ›iei cu colegii È™i profesorii în cursul activităților extraÈ™colare;

     g) Colaborarea cu părinÈ›ii/reprezentanÈ›ii legali.

  (9) PrezenÈ›a facilitatorilor la clasă nu poate fi condiÈ›ionată de gradul de handicap.

bottom of page