
centru autism bucuresti
terapie aba gratuit bucuresti
autism bucuresti
asociatie autism
terapie autism pret
cat costa ora de terapie aba
terapeut aba
terapeut aba
ce inseamna aba
centre de recuperare pentru copii cu autism
tulburari de spectru autist recuperare
tulburare de spectru autist simptome
10 semne de alarma autism
copii cu autism isi revin
de ce tipa copii cu autism
ABA Training Skills
Importanța perfecționării abilităților de imitație
Să ne amintim cum te-a învățat mama ta să-ți legi șiretul.
Sau cum ți-ai văzut prietenii jucând șotronul și te-ai alăturat lor făcând același lucru.
În toate situațiile de mai sus, pe lângă ascultarea instrucțiunilor vorbite, ați învățat abilitățile asistând la persoanele care demonstrează sarcinile și imitându-le acțiunile într-o manieră imediată sau amânată. Ați fi atent la momentul fiecărei acțiuni, numărul de acțiuni repetate, durata, magnitudinea, modul în care obiectul sau instrumentul este manipulat etc. Veți observa succesiunea acțiunilor și veți efectua lanțul de pași în ordine.
Cu toate acestea, copiii cu TSA au adesea mari dificultăți la imitație. Chiar și atunci când copiază acțiuni de la alții, mulți dintre ei nu se ocupă de diferitele componente ale unei acțiuni, producând astfel o imitație neglijentă, inexactă. Iar abilitățile slabe de imitație duc adesea la deficite în limbaj, joc de simulare, interacțiune socială și schimb emoțional. În plus, încetinește dobândirea de abilități în multe alte domenii, cum ar fi abilitățile de auto-ajutorare, abilitățile de grup, învățarea eficientă atât la disciplinele academice, cât și non-academice și abilitățile comunitare.
Cu toate acestea, este un fenomen comun faptul că antrenamentul de imitație este observat doar în stadiul inițial al terapiei, vizând imitarea sunetelor, acțiunile corpului și manipularea obiectelor, cum ar fi instrumentele muzicale și jucăriile simple. Contextele sunt adesea foarte structurate și limitate la desktop și camera de terapie. Poate îmbunătăți capacitatea copilului de a înțelege instrucțiunile „copiază-mă”, dar eșantioanele de acțiuni prea simple și necotidiene nu-l facilitează pe copil să participe și să imite diverse aspecte ale demonstrației văzute în medii naturale.
În stadiul de început al antrenamentului, poate fi necesar să alegeți acțiuni simple care nu necesită îndemnuri fizice din partea profesorului, cum ar fi bătutul din palme, călcat din picioare sau bătutul din tobe, pentru a ajuta copilul să înțeleagă contingența imitației, adică atunci când profesorul face o acțiune. , studentul ar trebui să facă la fel. Cu toate acestea, antrenamentul nu se oprește atunci când un copil este capabil să copieze numeroase acțiuni simple ale corpului sau manipularea obiectelor. În schimb, antrenamentul de imitație continuă cu scopul de a perfecționa abilitățile copiilor noștri. Următoarele sunt câteva aspecte de luat în considerare atunci când rafinați imitația
aptitudini:
1. Efectuarea lanțului de acțiuni, cum ar fi modul în care se face în cântece sau exerciții de încălzire pentru cursul de înot.
2. Durata variabilă a unei acțiuni, de ex. continuând să scuture o maracă sau să bată tobă pentru un cântec.
3. Mărimea variabilă a aceleiași mișcări, de ex. cât de greu arunci o minge.
4. Creșterea distanței dintre profesor și copil.
5. Creșterea numărului de componente copiate într-o acțiune, de ex. copierea sunetului și mișcarii în același timp.
6. Imitație amânată, adică copilul copiază acțiunea cândva după demonstrație.
Câteva exemple de imitație zilnică sunt mișcările din creșele copiilor, rutinele de autoajutorare, cum ar fi spălatul pe dinți și spălarea mâinilor, jocul de rol cu recuzită și figurine, rutine de exerciții și activități de artă și meșteșuguri. Și, uneori, pot fi necesare defecțiuni specifice din cauza nevoilor și abilităților specializate ale copilului. De exemplu, atunci când un copil intenționează să învețe să cânte la pian în mod formal, acesta poate fi nevoit mai întâi să învețe să participe și să copieze mișcările degetelor pe clapele pianului.
Întrucât scopul nostru final este ca copiii noștri să învețe în mediul natural, de la locul de joacă la sala de clasă, conținuturile și contextele predării, indiferent de stadiul de pregătire, ar trebui să fie cât mai naturale și semnificative posibil. Procedând astfel, nici nu trebuie să ne facem griji cu privire la petrecerea unei cantități suplimentare de timp pentru a generaliza abilitățile în medii naturale.
Informații furnizate de Autism Partnership
Autism Partnership (AP) este unul dintre cei mai consacrați furnizori de servicii de analiză aplicată a comportamentului (ABA) pentru tulburările din spectrul autismului (TSA) din lume. Înființată în 1994 în Statele Unite, AP este condusă de medici profesioniști și este specializată în furnizarea de terapie individuală, intervenții de grup și consultație în străinătate pentru copiii cu TSA și familiile acestora.