top of page

ABA Training Skills
Cum îmi fac copilul să își urmeze rutinele fără sa îi amintesc?

Atunci când copilul duce la bun sfârșit rutinele cu puțin sau deloc ajutor îi creează independență, îi crește gradul de conștientizare față de mediul înconjurător și îi crește atenția în îndeplinirea unei sarcini date. Cu toate acestea, o rutină poate fi deseori perturbată atunci când copilul își pierde atenția sau este distras de mediul înconjurător, ceea ce face ca părinții să fie nevoiți să le ofere remindere pentru a continua sau să-i îndrume pentru a termina rutina.

 

În cele ce urmează, vă voi împărtăși cum putem ajusta alegerea rutinei și asistența oferită copilului dumneavoastră pentru a crește independența acestuia și a reduce nevoia de supraveghere constantă din partea unui adult.

 

Pentru ca copilul dumneavoastră să efectueze/învăța o rutină în mod eficient, el/ea ar trebui să aibă unele abilități pre-condiții, cum ar fi abilitățile de a parcurge pasul individual al rutinei, capabil să folosească un program vizual, capabil să susțină atenția pentru o perioadă de timp .

Alegerea rutinelor

Deși ne-am dori ca copiii noștri să îndeplinească singuri sarcina dată, va fi necesar să înțelegem punctele forte ale copilului și să decidem ce rutină să înceapă sau să predea! Rutinele ar trebui să includă abilități pe care copilul dumneavoastră le-a dobândit deja mai devreme. De exemplu, o rutină care implică schimbarea/purtarea pantofilor ar necesita ca copilul să aibă deja abilitățile de a se încălța cu ajutorul minim. Concentrați-vă pe rutine de bază și simple înainte de a trece la rutine complexe pentru a dezvolta independența copilului dumneavoastră.

Asistenţă

Tipuri de asistență

Îndrumarea fizică a copilului sau spunându-i ce să facă pentru fiecare pas al rutinei scade independența copilului. De obicei, un program vizual va fi selectat ca un prompt, deoarece minimizează asistența unui adult și sporește atenția și conștientizarea copilului față de mediul său.

 

Programul vizual poate veni sub diferite forme. Poate fi un flipchart (cum ar fi un calendar), o serie de imagini care indică fiecare pas sau o listă de verificare scrisă.

Alegerea asistenței vizuale pe care să o utilizați depinde de nivelul de înțelegere al copilului dumneavoastră. Dacă el/ea are cunoștințe anterioare în utilizarea unui flipchart, atunci un flipchart va fi un mod de asistență mai preferat pentru copilul dumneavoastră, dacă acesta știe să citească putem să folosim o listă scrisă pe care să o bifeze.

 

Acordarea asistenței

 

Începeți prin a plasa programul vizual la îndemână, ușor de accesat de copilul dumneavoastră, la nivelul ochilor. De exemplu, dacă faceți rutină de spălat pe mâini, aveți programul lângă chiuvetă sau pe perete. Acest lucru reduce complexitatea sarcinii copilului și îi permite să continue fiecare pas al rutinei cu ușurință.

 

Inițial, poate doriți să vă ghidați pe deplin copilul prin rutină pentru a vă asigura că înțelege ce înseamnă fiecare imagine/descriere a pasului. După câteva runde de antrenament, începeți să reduceți asistența. Am oferit mai jos un exemplu despre modul în care ajutorul poate fi eliminat într-un mod sistematic.

 

Faza 1: gesticulează imaginea și ghidează-ți copilul fizic pentru a termina pasul

 

Faza 2: Faceți pointing către imagine și indicați elementul/locația pentru ca copilul dumneavoastră să termine pasul

 

Faza 3: imită imaginea fără a oferi îndrumări suplimentare pentru a finaliza pasul

 

Faza 4: Permiteți copilului să parcurgă singur pasul

 

Încurajarea independenței și reducerea supravegherii adulților

 

Când copilul dumneavoastră este capabil să finalizeze rutina pe cont propriu, începeți să reduceți supravegherea pe care o oferiți pentru a crea mai multă independență. Mărește treptat distanța dintre tine și copilul tău până când poți să ieși din cameră. Daca rutina necesita supraveghere din motive de siguranta, iti poti reduce progresiv atentia acordata copilului in timp ce te afli in aceeasi camera, contact vizual redus, ne prefacem ca citim o revistă sau pe telefon etc.

Aceasta poate arăta astfel:

 

Faza 1: Adultul urmărește copilul la o distanță mică

 

Faza 2: Adultul urmărește copilul 80% din timp la o distanță mică

 

Faza 3: Adultul urmărește copilul 50% din timp la o distanță mică

 

Faza 4: Adultul urmărește copilul 20% din timp la o distanță mică

 

Reducerea programului vizual

Când copilul dumneavoastră este mai fluent în a finaliza rutina, este necesar să începeți să reduceți promptul vizual si cel dat de dvs.

 

Eliminarea imaginilor/propozițiilor: Pentru imagini, puteți elimina culoarea imaginilor, astfel încât să nu fie la fel de evidentă. Pentru propoziții, puteți înlocui unele dintre cuvinte cu spații libere.

 

Eliminarea din ultima imagine/propoziție: Lăsați un spațiu liber al ultimului pas al rutinei pentru a reduce asistența vizuală oferită copilului dumneavoastră. Continuați să ștergeți următorul ultim pas până când rămâneți cu imaginea/propoziția inițială.

 

În mod ideal, un program vizual ar trebui să fie eliminat complet. Cu toate acestea, în funcție de abilitățile de învățare ale copilului și de complexitatea rutinei, un program vizual poate fi util pentru copilul dumneavoastră pe care să-l folosească în continuare în rutinele sale zilnice pentru a obține supravegherea minimă a adultului.

 

 

Sfaturi pentru succes

Practica! Pentru ca un copil să efectueze rutine fără probleme, el/ea ar avea nevoie de timp și de oportunități pentru a exersa. Alegeți un moment în care să nu vă grăbiți să exersați rutina cu copilul dumneavoastră. Când se întâmplă o greșeală, îți dă timp să corectezi și să exersezi din nou cu copilul tău.

Începeți cu rutine care sunt semnificative pentru copilul dumneavoastră. Dacă copilului tău îi place să meargă la locul de joacă, o rutină semnificativă (și motivantă) pentru început va fi pregătirea pentru ieșire sau schimbarea hainelor.

Dacă copilul dumneavoastră face o greșeală în timp ce face rutina, îl oprești și îi oferi un feedback pentru a-i spune de ce a greșit (de exemplu, „Asta e greșit, nu ai deschis robinetul”). Acest lucru ajută la creșterea învățării independente și reduce încrederea altora de a-l ajuta după o greșeală.

Rutinele pot fi o sarcină dificilă pentru copiii mici. Oferirea de multă întărire pozitivă asigură succesul viitor din partea copilului dumneavoastră!

bottom of page