top of page

ABA Training Skills
 Comportamentele provocatoare ale copilului

Întrebări și răspunsuri ale părinților: Comportamentele provocatoare ale copilului

 

Primim adesea îngrijorări ale părinților cu privire la problemele copilului lor legate de comportament, limbaj și aspecte sociale. Astăzi l-am invitat pe supervizorul senior de caz al Autism Partnership, Teri Mok, să răspundă la două dintre preocupările ridicate de părinți.

 

1) Fiica mea se rănește când o criticăm/o certam. De exemplu, își va lovi capul cu un obiect, își va răsuci degetul și își va mușca buzele. Ce putem face pentru a opri asta?

Ca părinte, văzându-ți copilul rănindu-se este o experiență îngrozitoare. Înainte de a începe să interferăm cu acest comportament perturbator, trebuie să analizăm comportamentul. Iată câțiva dintre factorii la care ar trebui să vă gândiți:

De ce face asta? Care este (sunt) motivul (motivele) din spate?

Când apare acest comportament?

După ce apare acest comportament, care sunt reacțiile tale? Când copilul nu se comportă așa în aceleași situații, care sunt reacțiile tale (obține ea)?

După ce avem toate răspunsurile la întrebările de mai sus, proiectăm apoi un plan, un plan care ne ghidează cum să gestionăm comportamentul după ce acesta apare și un plan proactiv, care este un plan pentru a-i învăța pe copil o abilitate de înlocuire atunci când comportamentul perturbator nu are loc.

 

În acest caz, copilul se rănește când cineva o critică. Motivul posibil ar putea fi eliberarea frustrării și evadarea din situația în care este certată.

 

Apoi, planul reactiv ar putea fi oprit fizic copilul să se  angajeze în comportamentele agresive pentru moment. Planurile proactive sunt:

Să o învețe să-și crească în mod sistematic toleranța față de situațiile de critică și certare.

Pentru a o învăța câteva abilități adecvate de gestionare a stresului pentru a face față situațiilor nedorite, cum ar fi să respire adânc, să bea un pahar cu apă, să se liniștească sau să se gândeasă la ceva frumos.

 

Fiului meu îi place să stea lângă fereastră și se uite la cer și drum. O poate face timp de 30 de minute dacă nu  intervin. Cum pot aplica ABA pentru a-l ajuta?

Se pare că îi place foarte mult să se uite pe fereastră! În primul rând, trebuie să aflați:

– De ce se uită pe fereastră?

— La ce se uită?

– Ce vrei să facă copilul tău dacă îl trageți de la fereastră?

Posibilul motiv pentru care copilul dumneavoastră se implică în acest comportament ar putea fi faptul că nu are alte lucruri pe care îi place să le facă/se joace sau nu știe ce să facă.

 

Apoi, mai jos sunt modalitățile prin care puteți încerca să-l ajutați:

Pregătește niște jucării sau activități distractive pentru a te juca cu el atunci când îl trageți de la fereastră.

Pregătiți activitățile sau jucăriile care au aceeași funcție sau funcții similare, în timp ce el se uită pe fereastră.

Extinde-ți interesele către activități sau jucării adecvate vârstei.

Creșteți expunerea la diferite activități.

Atribuiți lucruri pe care să le facă copilului.

Învățați abilitățile de joc

 

Articol scris de Ms. Teri Mok (Autism Partnership Behavioral Consultant) si tradusde Centrul Hope

bottom of page