Cum imi fac copilul sa isi urmeze rutinele fara sa ii amintesc?
Atunci cand copilul duce la bun sfarsit rutinele cu putin sau deloc ajutor ii creeaza independenta, ii creste gradul de constientizare fata de mediul inconjurator si ii creste atentia in indeplinirea unei sarcini date. Cu toate acestea, o rutina poate fi deseori perturbata atunci cand copilul isi pierde atentia sau este distras de mediul inconjurator, ceea ce face ca parintii sa fie nevoiti sa le ofere remindere pentru a continua sau sa-i indrume pentru a termina rutina.In cele ce urmeaza, va voi impartasi cum putem ajusta alegerea rutinei si asistenta oferita copilului dumneavoastra pentru a creste independenta acestuia si a reduce nevoia de supraveghere constanta din partea unui adult.
Pentru ca copilul dumneavoastra sa efectueze/invata o rutina in mod eficient, el/ea ar trebui sa aiba unele abilitati pre-conditii, cum ar fi abilitatile de a parcurge pasul individual al rutinei, capabil sa foloseasca un program vizual, capabil sa sustina atentia pentru o perioada de timp.
Alegerea rutinelor
Desi ne-am dori ca copiii nostri sa indeplineasca singuri sarcina data, va fi necesar sa intelegem punctele forte ale copilului si sa decidem ce rutina sa inceapa sau sa predea! Rutinele ar trebui sa includa abilitati pe care copilul dumneavoastra le-a dobandit deja mai devreme. De exemplu, o rutina care implica schimbarea/purtarea pantofilor ar necesita ca copilul sa aiba deja abilitatile de a se incalta cu ajutorul minim. Concentrati-va pe rutine de baza si simple inainte de a trece la rutine complexe pentru a dezvolta independenta copilului dumneavoastra.
Asistenta
Tipuri de asistenta
​
Indrumarea fizica a copilului sau spunandu-i ce sa faca pentru fiecare pas al rutinei scade independenta copilului. De obicei, un program vizual va fi selectat ca un prompt, deoarece minimizeaza asistenta unui adult si sporeste atentia si constientizarea copilului fata de mediul sau.Programul vizual poate veni sub diferite forme. Poate fi un flipchart (cum ar fi un calendar), o serie de imagini care indica fiecare pas sau o lista de verificare scrisa.Alegerea asistentei vizuale pe care sa o utilizati depinde de nivelul de intelegere al copilului dumneavoastra. Daca el/ea are cunostinte anterioare in utilizarea unui flipchart, atunci un flipchart va fi un mod de asistenta mai preferat pentru copilul dumneavoastra, daca acesta stie sa citeasca putem sa folosim o lista scrisa pe care sa o bifeze.
Acordarea asistentei
​
Incepeti prin a plasa programul vizual la indemana, usor de accesat de copilul dumneavoastra, la nivelul ochilor. De exemplu, daca faceti rutina de spalat pe maini, aveti programul langa chiuveta sau pe perete. Acest lucru reduce complexitatea sarcinii copilului si ii permite sa continue fiecare pas al rutinei cu usurinta.Initial, poate doriti sa va ghidati pe deplin copilul prin rutina pentru a va asigura ca intelege ce inseamna fiecare imagine/descriere a pasului. Dupa cateva runde de antrenament, incepeti sa reduceti asistenta. Am oferit mai jos un exemplu despre modul in care ajutorul poate fi eliminat intr-un mod sistematic.
Faza 1: gesticuleaza imaginea si ghideaza-ti copilul fizic pentru a termina pasul
Faza 2: Faceti pointing catre imagine si indicati elementul/locatia pentru ca copilul dumneavoastra sa termine pasul
Faza 3: imita imaginea fara a oferi indrumari suplimentare pentru a finaliza pasul
Faza 4: Permiteti copilului sa parcurga singur pasul
Incurajarea independentei si reducerea supravegherii adultilor
​
Cand copilul dumneavoastra este capabil sa finalizeze rutina pe cont propriu, incepeti sa reduceti supravegherea pe care o oferiti pentru a crea mai multa independenta. Mareste treptat distanta dintre tine si copilul tau pana cand poti sa iesi din camera. Daca rutina necesita supraveghere din motive de siguranta, iti poti reduce progresiv atentia acordata copilului in timp ce te afli in aceeasi camera, contact vizual redus, ne prefacem ca citim o revista sau pe telefon etc.
Aceasta poate arata astfel:
Faza 1: Adultul urmareste copilul la o distanta mica
Faza 2: Adultul urmareste copilul 80% din timp la o distanta mica
Faza 3: Adultul urmareste copilul 50% din timp la o distanta mica
Faza 4: Adultul urmareste copilul 20% din timp la o distanta mica
Reducerea programului vizual
Cand copilul dumneavoastra este mai fluent in a finaliza rutina, este necesar sa incepeti sa reduceti promptul vizual si cel dat de dvs.Eliminarea imaginilor/propozitiilor: Pentru imagini, puteti elimina culoarea imaginilor, astfel incat sa nu fie la fel de evidenta. Pentru propozitii, puteti inlocui unele dintre cuvinte cu spatii libere.
Eliminarea din ultima imagine/propozitie:
Lasati un spatiu liber al ultimului pas al rutinei pentru a reduce asistenta vizuala oferita copilului dumneavoastra. Continuati sa stergeti urmatorul ultim pas pana cand ramaneti cu imaginea/propozitia initiala.In mod ideal, un program vizual ar trebui sa fie eliminat complet. Cu toate acestea, in functie de abilitatile de invatare ale copilului si de complexitatea rutinei, un program vizual poate fi util pentru copilul dumneavoastra pe care sa-l foloseasca in continuare in rutinele sale zilnice pentru a obtine supravegherea minima a adultului.
Sfaturi pentru succes
​
Practica! Pentru ca un copil sa efectueze rutine fara probleme, el/ea ar avea nevoie de timp si de oportunitati pentru a exersa. Alegeti un moment in care sa nu va grabiti sa exersati rutina cu copilul dumneavoastra. Cand se intampla o greseala, iti da timp sa corectezi si sa exersezi din nou cu copilul tau.Incepeti cu rutine care sunt semnificative pentru copilul dumneavoastra. Daca copilului tau ii place sa mearga la locul de joaca, o rutina semnificativa (si motivanta) pentru inceput va fi pregatirea pentru iesire sau schimbarea hainelor.Daca copilul dumneavoastra face o greseala in timp ce face rutina, il opresti si ii oferi un feedback pentru a-i spune de ce a gresit (de exemplu, „Asta e gresit, nu ai deschis robinetul”). Acest lucru ajuta la cresterea invatarii independente si reduce increderea altora de a-l ajuta dupa o greseala.Rutinele pot fi o sarcina dificila pentru copiii mici. Oferirea de multa intarire pozitiva asigura succesul viitor din partea copilului dumneavoastra!