
centru autism bucuresti
terapie aba gratuit bucuresti
autism bucuresti
asociatie autism
terapie autism pret
cat costa ora de terapie aba
terapeut aba
terapeut aba
ce inseamna aba
centre de recuperare pentru copii cu autism
tulburari de spectru autist recuperare
tulburare de spectru autist simptome
10 semne de alarma autism
copii cu autism isi revin
de ce tipa copii cu autism
ABA Training Skills
Cum să îmbunătățiți contactul vizual la copiii cu TSA
Fiecare salut este o provocare pentru părinții copiilor cu TSA. În timp ce copiii pot avea o vedere perfectă, pur și simplu nu se uita la persoana pe care o întalnesc. Fără niciun fel de prompt, de obicei se uită în jur sau te privesc în ochi doar o fracțiune de secundă. Există mai multe metode pe care părinții tind să le folosească pentru a încuraja contactul vizual, cum ar fi blocarea vederii direcţionarea strictă a privirii, spunând în mod constant „uită-te la mine, uită-te în ochii mei, unde sunt ochii mei”, ajutând copilul să arate cu degetul către ochii lor aratăndu-și ochii cu degetul copilului. Aceste abordări nu sunt în general foarte eficiente.
Adulții mențin contactul vizual din amabilitate, precum și pentru a transmite şi prelua informații. Prin contact vizual, putem afla dacă împărtășim același sentiment cu interlocutorul, dacă oamenii ne acordă atenție sau își doresc aceleași lucruri ca și noi. Copiii cu TSA au dificultăți în a înțelege comunicările non-verbale și nu iau în seamă nu pot înţelege gândurile și sentimentele altora. Obiectele care îi interesează, cum ar fi afișele de pe perete sau ventilatoarele rotative etc., distrag cu ușurință atenția copiilor. Sunt uşor de distras de afișele de pe perete sau ventilatoarele rotative. Aceștia vor fi mai puțin motivați să se uite la tine atunci când există atât de mulți distractori în jurul lor. Atunci când există atât de mulți distractori în jurul lor, motivația să păstreze contactul vizual este foarte scăzută. Aşa stand lucrurile, în timp, copilul ar asocia contactul vizual cu plictiseala.
Trebuie să-i învățăm pe copii scopul contactului vizual pentru a le îmbunătăți în mod eficient comportamentul. Ar trebui să oferim întăriri atunci când un copil inițiază contactul vizual pentru a crește în frecvență comportamentul dorit. Am putea încerca, de asemenea, să predăm prin joc această abilitate pentru a minimiza comportamentul de evitare. Este esențial să îndepărtăm distractorii în fazele de început pentru a promova atenția.
Exercițiul 1: Învățați copilul că „Puteți Poţi obține mai repede ce îţi doreşti atunci când verifici dacă oamenii îţi acordă atenție”.
În timp ce jucați jocul său preferat (de exemplu: gâdilat, cântat etc.), întrerupeți brusc, atunci când el se așteaptă să continuați. Lăudați-l verbal (de exemplu: Ce frumos te uiți la mine! Hai să ne jucăm!) și reluați jocul ca întăritor la faptul că a inițiat contactul vizual. Fiecare sitting ar trebui să conțină cel puțin 4 încercări.
Sfat: În etapele inițiale, fiți la același nivel al ochilor cu copilul pentru a promova succesul. Gradual reveniți la o înălțime naturală odată ce copilul a înțeles procesul.

Exercițiul 2: Învățați copilul că „Poate obține mai eficient ceea ce își dorește atunci când verifică dacă oamenii răspund”.
Ține gustarea sau jucăria preferată a copilului în timp ce stai cu spatele la el. Întoarce-te odată ce te bate pe umăr sau cere verbal acest lucru. Dacă copilul se uită la tine, laudă-l verbal și întărește comportamentul dându-i gustarea/jucăria dorită. Ajutaţi-l pe copilul dvs. să înțeleagă că un comportament pozitiv (în cazul nostru, contactul vizual) va duce la consecințe pozitive. Dacă nu reușește să mențină contactul vizual 3 secunde, asta înseamnă că întăritorul şi-a ierdut valoarea (s-a “demonetizat”) şi aţi revenit la poziţia iniţială.
Sfat:În etapele inițiale, fiți la același nivel al ochilor cu copilul pentru a avea succes și reveniți la o înălțime naturală odată ce înțelege ce i se cere. Reglați viteza cu care vă întoarceti spre el pentru a prelungi durata pe care o are pentru a-și menține contactul vizual.

Exercițiul 3: Învățați copilul că „Puteți obține informații atunci când urmăriți privirea oamenilor”
Aliniați 5 sau mai multe pahare mici, la cel puțin 10cm distanță, apoi întoarceți-le cu gura în jos. Puneți gustarea preferată a copilului dvs. într-unul din ele. Spune-i „gustarea ta este aici”, privește către paharul care conține întăritorul și îndeamnă copilul să o întoarcă. Dacă copilul întoarce paharul corect, înseamnă că a fost atent și poate consuma gustarea imediat. Dacă nu reușește, îndepărtează gustarea indicând că nu a fost atent și că poate încerca din nou.
Sfat: În fazele de început, priviți paharul pentru o perioadă mai lungă de timp. Când copilul se obișnuiește cu exercițiul, creșteți dificultatea privind scurt paharul și reduceți instruncțiile verbale, astfel încât copilul să poată fi obișnuit să urmărească singur privirea oamenilor.
